Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 29 października 2011

Dyniowe risotto

Moją pierwszą potrawą z dyni jest risotto. Proste, jeśli chodzi o wykonanie, lekkie, ale bardzo sycące. Bardzo mi smakowało i wiem, że będę jeszcze je robić w przyszłości. Na razie mam w planie zrobić różne inne potrawy z dynią, bo coraz bardziej mi smakuje!
Przepis wypatrzyłam na blogu: Alicja w kuchni. Polecam!

Składniki (dla 3 osób):
700g dyni pokrojonej w kostkę
3/4 szklanki ryżu do risotto
750ml bulionu
sól, pieprz
średnia cebula
ząbek czosnku
starty parmezan
troszkę masła i oliwy.

Czosnek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanej patelni (na maśle i oliwie) na złoto. Wsypać suchy ryż, chwilę razem podsmażyć, a następnie wlać bulion (tak, żeby przykrył ryż). Poczekać, aż ryż "wypije" całość i dolać następną porcję itd. W międzyczasie poddusić lekko posoloną dynię. Następnie zmieszać dynię z klejącym się ryżem, przyprawić solą i pieprzem. Posypać startym serem.
Smacznego! :)
ENGLISH:
My first ever approach to make a risotto started with pumpkin one. It's relatively easy, light and very filling. I really liked its taste and I'm sure that it's not the last one I've done. However, the plan for nearest future is to fully use the pumpkin as it's growing on me with time.
The recipe comes from a blog: Alicja w kuchni (translated as Alice in the kitchen). I really recommend to try it!


Ingredients for 3:
700g of pumpkin, cut into about 1 inch cubes
3/4 cup of arborio rice
750ml vegetable or chicken stock
salt and pepper
medium onion
1 clove of garlic
grated parmesan
a bit of olive oil and butter

Let's begin with slicing a garlic thinly and chop onions into small pieces. In a saucepan, heat olive oil with butter and add garlic with onion. Stir until onion is golden, then add rice. Stir and keep it on medium heat for few minutes. Start pouring stock up to the level when it covers rice and wait. Every time rice drinks all stock, add new portion and so on. In the meantime, in a separate saucepan heat a bit of olive oil, add pumpkin, season it with salt and simmer it until it's softer and ready to eat. Mix pumpkin with rice, season with salt, pepper and grated parmesan. Serve immediately.
Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz