Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 23 października 2011

Rice with apples and cinnamon


Studenckie życie niestety nie sprzyja częstemu gotowaniu pełnych, różnorodnych i skomplikowanych posiłków. Zajęcia na uczelni, później nauka pochłaniająca dużo czasu, więc ciekawsze potrawy serwuję w weekend (lub na specjalne okazje), a w ciągu tygodnia ograniczam się do zwykłych potraw niewymagających ode mnie spędzenia kilku godzin w kuchni.
Dzisiaj, korzystam z okazji, że jest weekend i serwuję na kolację ryż z jabłkiem i cynamonem. Coś prostego i szybkiego, w sam raz na jesienne szkockie wieczory.

Składniki na dwie porcje:
  • pół szklanki ryżu
  • 3 średnie jabłka
  • łyżka soku z cytryny
  • cynamon
  • cukier
  • 7 łyżek jogurtu greckiego

Ryż ugotować w osolonej wodzie (można też dodać trochę masła i mleka, będzie delikatniejszy). W tym czasie obrać jabłka ze skórki, odciąć ogonek, wydrążyć środek i zetrzeć na tarce. Do jabłek dodać sok z cytryny, jogurt grecki, cynamon i cukier (wedle uznania).
Podawać w miseczkach.
Smacznego!

ENGLISH:
Students' life is not exactly the one in which you can make many different dishes, which are sophisticated and complicated. Classes at uni, then studying, it all takes me so much time.. That's why I can serve something nicer mostly during weekends (or special ocasions), and for the rest of the week it's just simplicity- really quick and cheap courses.
Today, I decided to prepare rice with apple and cinnamon. It's really easy and quick, moreover, it's ideal for autumn scottish evenings!

Ingredients for 2 portions:
-half of cup of rice
-3 medium apples
-1 tablespoon of lemon juice
-sugar
-7 tablespoons of greek yoghurt

Cook the rice in the salted water (1 teaspoon). You can add some milk and butter if you want it to be more delicate. In the meantime, unpeel apples, remove seeds and grate them. Then, add lemon juice, greek yoghurt, cinnamon and sugar (taste and decide how much).
Serve in bowls.
Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz