Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 26 listopada 2011

Chicken, Bacon & Potato Pie

Lubię gotować dla moich gości, ale jeszcze bardziej z nimi. "Chicken, Bacon & Potato Pie" to efekty wspólnego gotowania z koleżanką ze studiów. Jako, że przyprawa była "z proszku", to używam oryginalnej nazwy. Skłamałabym mówiąc, że nigdy nie korzystam z tzw. fixów do potraw, bo zdarza mi się je kupować. Mimo tego, że są chemiczne i nie do końca wiadomo, jaki jest ich skład, to często mogą być inspiracją do gotowania, próbowania nowych smaków i zabawy w kuchni. Poza tym wydaje mi się, że po składzie mogłabym odtworzyć smak sosu i robić już tę potrawę sama następnym razem ;) 

Składniki na porcję dla 2-3 osób:

  • 125g boczku pokrojonego na małe kawałki
  • jedna duża pierś z kurczaka
  • jeden duży por (biała część)
  • 2-3 ziemniaków obranych i pokrojonych na plasterki
  • jedna mała cebula pokrojona w kosteczke
  • starty ser

sos:

  • 150ml mleka
  • 200ml śmietany (18%)
  • 2 ząbki czosnku sprasowane
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek


Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażyć cebulę na złoto, dodać boczek i smażyć razem przez chwilę. Dodać pokrojonego na kawałki kurczaka (przyprawionego solą i pieprzem). Gdy kurczak będzie już lekko zarumieniony, dodać pokrojonego na plasterki pora i smażyć, aż zmięknie. Wymieszane składniki na sos wlać na patelnię, wymieszać i przełożyć zawartość do naczynia żaroodpornego. Przykryć plasterkami ziemniaka, piec przez 35 minut w 200°C. Po 35 minutach posypać górę startym serem i jeszcze piec 7-15minut. Podawać z warzywami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz