Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 29 grudnia 2011

Miss Dahl's banana bread

Chleb na wyspach nie należy do najlepszych- jest za miękki, nie da się go kroić nie zgniatając go przy tym. To dlatego kupuję głównie chleb tostowy, który jest tani, dobry i od razu pokrojony. Jednak w dni takie jak święta, uważam, że nie wypada jeść tostów czy zwykłej owsianki. Dlatego też postanowiłam skorzystać z przepisu Panny Dahl i upiekłam dzień wcześniej chlebek bananowy. Wyszedł przepyszny, miękki, bardzo owocowy.. Smarowaliśmy kromki dżemem truskawkowym i malinowym, a buzie cieszyły się nam jak małym dzieciom. Czasem można zaszaleć, prawda? :)

Składniki na jedną blachę 25 x 10cm:
  • 75g masła
  • 4 obrane ze skórek banany
  • 200g brązowego cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 170g mąki (ja użyłam pszennej)
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 
Blenderem zrób z bananów papkę, i wlej zawartość do miski. Dodać masło, cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj. Następnie dodaj sodę, sól i miksuj dodając powoli mąkę. Wlej do formy wyłożonej papierem. Piecz przez godzinę, ostudź, pokrój na kawałki i podawaj z masłem.

źródło: "Miss Dahl's voluptuous delights"

ENGLISH:
To be honest, it's really hard to find tasty loaf of bread here, in UK. Each one I bought was too soft to slice and even the sliced ones are not good. That's why I try to buy sliced toast bread wich taste is much better when it's warm and it's.. cheap to do so. It's Christmas Day and even the breakfast should be special- no porridge or toasts but.. banana bread instead! I decided to use the Sohpie Dahl's recipe from "Miss Dahl's voluptuous delights". It was baked one day earlier and the results were more than surprising. The bread was delicious, soft (but not too soft) and really fruity. Miss Dahl says you can serve it with butter but we decided to use strawberry jam instead. We were even happier than children when they eat their favourite sweets. I think sometimes I need to have more fun (and fancy breakfasts)

Serves 6:
75g soft butter, plus extra for greasing and serving
4 ripe bananas, mashed up
200g soft brown sugar
1 egg, beaten
1 tablespoon of vanilla extract
1 teaspoon of bicarbonate of soda
1 pinch of salt
170g flour

Preheat the oven to 180 degrees (C)/ 160 degrees (C) fan. Grease a 23 x 13 x 6cm (9 x 5 x  3 inch) bread tin. Pour the masged bananas into a big mixing bowl. Mix in the butter, sugar, egg and vanilla extract. Add the bicarbonate/ baking soda and salt and mix in the flour last. Pour into the prepared tin. Bake for 1 hour; remove and cool, then serve in slices with a little butter.

3 komentarze:

  1. chlebek wyglada pysznie! mam równiez jej ksiązke ale jeszcze nie zaczełam wypróbowywać przepisów xD chyba pora zacząć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można dostać ślinotoku. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten chlebek. Następnym razem spróbuje z dżemem :D

    OdpowiedzUsuń