Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 25 grudnia 2011

Makówki

 Dzisiaj zaczynam posty z cyklu wigilijnego. Niestety z braku czasu mogę je pisać teraz, prawie po świętach, a nie przed (bo wtedy to nawet nie miałam czasu na nic innego niż ich robienie). Mam nadzieję, że moje propozycje przypadną Wam do gustu. Zaczynamy od makówek! :)

Składniki na jedną miskę (czyli porcję dla 4+ osób):
  • 400g zmielonego maku
  • bakalie: migdały, rodzynki, orzechy laskowe
  • 2-3 łyżek miodu
  • pół szklanki wody
  • 2-3 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru
  • mała bagietka
Na początku trzeba zalać mak gorącą wodą ponad jego poziom, zostawić na co najmniej godzinę, odcedzić i zmielić dwa razy (lub raz, w zależności od tego, jaką macie maszynkę do mielenia). Następnie rozpuścić w garnku masło, miód i wodę, dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia. Bagietkę pokroić na małe kromki. Do maku dorzucić bakalie, zawartość garnka i wymieszać. W misce układać na przemian warstwę pokrojonych kawałków bagietki i maku. Bagietki nie trzeba moczyć, dlatego że masa makowa jest mokra. Potrawę najlepiej zrobić dzień przed podaniem i przechowywać w lodówce, aby składniki miały czas się połączyć, a bagietka nasiąknąć wodą. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz