Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 1 grudnia 2011

Pierogi ruskie

Życie na stałe poza granicami Polski nie jest łatwe. Poza tym, że tęskni się za rodziną, znajomymi, pewnymi miejscami to także za.. kuchnią! Pewnych składników i potraw tak łatwo się nie znajdzie w sklepach, dlatego w moim miasteczku powstały już 3 sklepy z polskimi produktami. Niby fajnie, ale ceny niestety nieadekwatne.. Niemniej jednak, czasem można zaszaleć, kupić produkty takie jak budyń waniliowy, ser twarogowy itp i zrobić coś, za czym się tęskniło. Razem z koleżanką ze studiów postanowiłyśmy zrobić pierogi ruskie, coś, co obie uwielbiamy. Mój chłopak nistety ich nie lubi, więc dla niego zrobiłyśmy farsz był na słodko. I tak po 2 godzinach lepienia wyszły nam pierogi. Smakowały niestety inaczej niż babcine, ale i tak były przepyszne. Nie mogę się doczekać robienia większej ilości potraw polskich i powrotu do domu! :)

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki
  • 1 duże żółtko (lub 2 małe)
  • troszkę masła
  • szczypta soli
  • pół szklanki ciepłej wody


Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy żółtka, szczyptę soli i powoli wlewamy ciepłą wodę jednocześnie wyrabiając ciasto. Dodajemy troszkę masła rozpuszczonego w rondelku (ale już nie gorącego) i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i delikatne. Odstawiamy.

Składniki na farsz do pierogów ruskich:

  • 0,5kg ziemniaków
  • 250g twarogu
  • sól, pieprz
  • 1 duża cebula


Pokroić cebulę w kosteczkę, podsmażyć na maśle i zostawić do ostudzenia. W tym czasie obrać ziemniaki, ugotować je w osolonej wodzie. Poczekać, aż przestaną być gorące, a następnie potłuc je za pomocą praski. Do średniej miski wrzucić twaróg, 3/4 podsmażonej cebuli, ziemniaki. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie (można rękami).

Składniki na słodki farsz:

  • 250g twarogu
  • pół saszetki budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 duże żółtko (lub dwa małe)


Umieścić wszystko w misce, dokładnie wymieszać. Farsz może być rzadki, ale dzięki budyniowi pierogi nie będą się rozklejać.



Gdy już mamy farsz i ciasto, to należy ciasto podzielić na dwie części. Posypać mąką stolnicę, ułożyć na niej połowę ciasta, rozwałkować na placek. Wycinać szklanką kółka. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Następnie włożyć farsz, zakleić pierogi i wrzucać do osolonej wody (z odrobiną oleju) i czekać, aż wypłyną. Pierogi ruskie można polać cebulką, te na słodko można dodatkowo polać śmietaną. Smacznego :)

3 komentarze:

  1. eh nie ma to jak domowe pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe pierożki są najlepsze na świecie, szkoda tylko, że sama nie mogę się zmobilizować do ich lepienia, ale na szczęście mam babcię, która jest blisko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To moje ulubione. Nie zapomnę tego smaku dzieciństwa;)

    OdpowiedzUsuń