Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 8 lutego 2012

Makaron z zieloną fasolką szparagową i pomidorami

Bywają takie dni, gdy bardzo długo zastanawiam się, co zrobić na obiad. Spaghetti? Ryż z sosem? Zbyt oklepane i proste. Wtedy z wielką pomocą internetu zawszę znajdę coś, co w zupełności mnie zadowoli. Tym razem trafiłam na kwestiasmaku.com na cudowny przepis na makaron z zieloną fasolką szparagową i  pomidorami. Tak się akurat złożyło, że fasolkę szparagową miałam, więc zrobienie tej potrawy zajęło mi niewiele czasu, a kubki smakowe były bardzo zadowolone po tej przygodzie. 

Składniki na dwie porcje:
-200g zielonej fasolki szparagowej
-2 porcje makaronu w kształcie rurek
-2 duże pomidory
-oliwa (extra vergine)
-pieprz, sól
-świeża bazylia (opcjonalnie, ja niestety nie nie posiadam).
-kawałek masła

Zagrzać wodę w garnku, w którym będziemy przez 10minut gotować fasolkę szparagową. Gdy woda będzie już gorąca, sparzyć pomidory, wyciągnąć, a następnie wrzucić fasolkę. W czasie gdy fasolka będzie się gotować, usunąć skórkę z pomidorów pokroić je na ćwiartki, wydrążyć nasiona i w głębokim talerzu pokroić w kostkę. Dodać świeżo zmielony pieprz, sól i 2 łyżki oliwy, wymieszać z pomidorami i powstałym sokiem. Gdy fasolka szparagowa będzie już gotowa, przełożyć ją na talerz, a do pozostałej wody dodać oliwę i sól, a następnie wrzucić makaron i ugotować al dente. Pokroić fasolkę na mniejsze kawałki. Odcedzić makaron, a następnie przełożyć go do garnka. Dodać fasolkę i pomidory, wymieszać. Następnie na dno ciepłego jeszcze garnka położyć masło i odczekać chwilę, a gdy się rozpuści, wymieszać wszystko poprzez położenie pokrywki na garnku i gwałtowne wstrząsanie. Podawać ze świeżą bazylią. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Niby proste, ale jakie zachęcające! Piękne kolory!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie i smaczne. Bardzo lubię takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szybko, i smakowicie! ach, prostota znowu wygrywa ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki makaron w sam raz dla mnie. Mniam, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń