Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 12 marca 2012

Ciasto francuskie z gruszką, czekoladą i migdałami / Puff Pastry with pear, chocolate and almonds


Ciasto francuskie z gruszką, czekoladą i migdałami: [przepis pochodzi z: Dwie chochelki]

Składniki na 4 ciasteczka:
-opakowanie ciasta francuskiego (nie całe zostanie zużyte)
-dwie gruszki
-4 łyżeczki nutelli lub roztopionej czekolady
-1 roztrzepane jajko
-płatki migdałów

Obieramy gruszki ze skórki i przekrajamy na pół. Wydrążamy środek i wkładamy nutellę do każdej z połówek. Następnie rozkładamy arkusz ciasta francuskiego na blaszcze, kładziemy gruszki (czekoladą do dołu) i wycinamy kwadraty wokół nich. Posypujemy płatkami migdałów a boki ciasta francuskiego posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez 15 minut w temperaturze 210. Smacznego!

ENGLISH:
Puff Pastry with pear, chocolate and almonds:

Ingredients for 4 portions:
-puff pastry
-two pears
-4 teaspoon of chocolate, it can be nutella or similar products.
-1 whisked egg
-sliced almonds

Remove the zest of pear and cut into halves. Remove the part with seeds and put there chocolate in each of halves. Then, put the puff pastry on the baking tray and place pears on it (chocolate must be downwards) and cut squares near each pear. Then put the sliced almond on pears and paint the sides of pastry with whisked egg. Bake for 15minutes in 210°C/ 190°C fan / 410° F. Enjoy!

4 komentarze:

  1. Muszę koniecznie rozejrzeć się za gruszkami;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Migdały, czekolada, gruszka, co za połączenie! Brzmi bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moim zdaniem 230C na 15 min to za dużo, 10-12 min i jest ok.

    OdpowiedzUsuń