Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 19 marca 2012

Clover's Carnation milk jelly


Clover's Carnation milk jelly to kolejny przepis od panny Dahl, który wykorzystałam. Smak galaretki był naprawdę nieziemski w porównaniu do pracy, którą trzeba było włożyć w zrobienie deseru. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, a chcesz zachwycić gości, skorzystaj z przepisu. Na pewno wszyscy będą zachwyceni (przynajmniej moi goście byli).

Clover's Carnation milk jelly
[źródło: Sophie Dahl "Miss Dahl's voluptuous delights"]

Składniki na 4 porcje:
-opakowanie galaretki, najlepiej truskawkowej
-125ml gorącej wody
-puszka mleka skondensowanego
-plasterki truskawek, bita śmietana i starta czekolada do ozdoby.

Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie, a kiedy będzie chłodna, dodaj skondensowane mleko i mieszaj, aż całość będzie gęsta i pienista. Wlej zawartość do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Pokryj galaretkę plastrami truskawek, dodaj troszkę bitej śmietany i startej czekolady. Smacznego :)

ENGLISH:
Clover's Carnation milk jelly is another Miss Dahl's recipe, which I used. The taste of the jelly was really delightful if we take into consideration how much time of work it needed. If you don't have enough time to make something complicated and you want to delight your guests, you should try this recipe! I'm sure everyone will be satisfied (at least my guests were).

Clover's Carnation milk jelly
[source: Sophie Dahl "Miss Dahl's voluptuous delights"]

Serves 4
-1 packet of jelly - strawberry is particularly good
-125ml/1/2 a cup of hot water
-1 can of evaporated milk
-slices of strawberry, swirls of cream and curls of grated chocolate, to decorate (optional)

Dissolve the jelly in the hot water. When the mixture is cool, whisk in the evaporated milk until the mixture is thick and frothy. Leave it to set for at least 2 hours. Cover the jelly with strawberry slices, swirls aof cream and curls of grated chocolate, if you wish - the camper the better, really.

1 komentarz: