Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 6 kwietnia 2012

Czekoladowe gniazda / Chocolate egg nests


Wpis bierze udział w akcji:
Jestem wielką fanką darmowych gazetek oferowanych przez supermarkety, w których robię zakupy. Nie tylko dlatego, że są one za darmo, ale też dzięki nim wiem, jakie sezonowe warzywa i owoce powinnam kupować. W sumie, to zaczęłam zbierać te magazyny kilka miesięcy temu i od tamtego czasu moja kolekcja przepisów rozszerzyła się jeszcze bardziej (bo posiadania 13 książek kucharskich to ciągle dla mnie za mało :P). Co więcej, Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc zdecydowałam się wypróbować przepis z tej gazetki i zrobić czekoladowe gniazda gdy odwiedził nas gość, z którym spędzimy święta. Tak więc planowanie niedzielnego menu odbyło się w przyjemnej i już nieco świątecznej atmosferze :)
Gniazda wyszły bardzo słodkie, chyba dlatego że dodałam za dużo miodu a czekolada była jedną z tych najsłodszych na rynku (zupełny przypadek). Niemniej jednak, gniazda były smaczne, a mój facet i gość byli zadowoleni. Naprawdę łatwo przygotować te gniazda, zajmuje to dosłownie chwilę, a na pewno uda wam się zaimponować waszym gościom :)

[źródło: darmowa gazetka z Morrisonsa]
Składniki na 12 gniazd:
5 dużych pszenicznych płatków, lub takich w stylu tych
150g mlecznej czekolady
50g masła
6 łyżeczek złocistego syropu (lub miodu)
36mini jajek

1. Ułóż 12 papilotek na blaszce. Połam płatki i włóż je do miski.
2. Rozpuść czekoladę z masłem i złocistym syropem (miodem). A następnie dodaj masę do płatków i wymieszaj dokładnie.
3. Stwórz 12 gniazd z wgłębieniem po środku. Umieść gniazda w papilotkach.
4. Połóż po 3 jajka na środku gniazd i włóż na 30-45minut do lodówki lub zostaw na kilka godzin na blacie. Smacznego! :)



ENGLISH:
I am huge fan of free magazines in the supermarkets, not just because they are free, but also thanks to them, I know what is in season, and which fruits and vegetables I should buy. I started to collect those magazine about 3 months ago and since then, my collection of recipes is spreading (having 13 books is not enough for me :P). In addition, due to the fact that Easter is coming, I decided to make those nest while having our Easter guest and deciding about Sunday's menu. 
The nests are really sweet, maybe because I added too much honey and the chocolate was one of the sweetest, but anyway it was delicious. It's quick and easy to make, so you don't need to spend the whole day in the kitchen and still you're able to impress your guests.

[source: Morrisons free magazine with inspirations and recipes, that is why there are their products mentioned in the recipe]
Ingredients for 12 nests:
5 large Morrisons Neat Wheat (i bought ones looking like those)
150g milk chocolate
50g butter
6 tsp golden syrup (or clear honey)
36 mini eggs

1. Line a baking sheet with 12 paper cupcake cakes. Using your hands, crush the Neat Wheat biscuits in a bowl.
2 Place the chocolate, butter and golden syrup in a pan and melt over a gentle heat. Pour over the Neat Wheat biscuits and use a large metal spoon to combine it all.
3 Use your hands to create 12 'nests' , each with a dip in the middle. Place them in the paper cases as you go.
4 Place 3 mini eggs in the centre of each nest and leave to set either at room temperature for a couple of hours or in the frigde for 30-45 minutes.

6 komentarzy:

  1. idealne na wielkanocny stół ;)
    pozdrawiam,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne, takie pozytywne:)
    Wesołego Alleluja i mokrego dyngusa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha! Ja tez zawsze biore wszystkie gazetki i kartki z przepisami - czy to z Sainsbury's, czy z Morrisona, czy z Waitrose. Jak widac na zalaczonym obrazku, trafiaja sie wsrod nich prawdziwe cuda :) Spokojnych swiat!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zastanawiam się czy jakby połamać jakieś kwadratowe płatki to dałoby się uzyskać podobny efekt...bardzo mi się spodobały, są urocze :)

    OdpowiedzUsuń