Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Gnocchi z pesto i fasolką szparagową / Gnocchi with pesto and green beans


Wpis bierze udział w akcji:


Kilka dni temu dostaliśmy paczkę od moich i S. rodziców ze świątecznymi dekoracjami i prezentami. Ja miałam szczęście, gdyż dostałam naprawdę świetną biżuterię i 4 książki kulinarne z różnych kuchni świata. Od razu zaznaczyłam przepisy, które chciałabym użyć i stwierdziłam, że tym razem zacznę od razu je wykorzystywać. Na pierwszy rzut poszło gnocchi, dlatego że przymierzałam się do tego od dłuższego czasu.  Nie żałuję, gdyż ich smak był naprawdę świetny, ale trochę za dużo pracy trzeba w to włożyć. Niemniej jednak zrobiłam podwójną (o ile nie potrójną) wersję i część ciasta leży w zamrażalniku i czeka na swój czas. Smacznego!

[źródło: "Łatwa kuchnia włoska" - Aldo Zilli]
Składniki na 4 porcje jako główne danie lub 8 jako przystawka:
1 kg dużych, mączystych ziemniaków
2 żółtka
200g mąki
1l wody lub bulionu z kurczaka, do zagotowania
500g młodej fasolki szparagowej
1 porcja zielonego pesto
sól
oliwa z oliwek i porwane liście bazylii, do przybrania
świeżo utarty parmezan, do podania

1. Gotuj nieobrane ziemniaki w dużym garnku wrzącej, osolonej wody przez 30min aż będą miękkie. Odcedź je i odstaw na chwile, by ostygły na tyle, aby móc je trzymać, a następnie obierz. Utłucz je lub włóż do prasy do ziemniaków lub przeciśnij przez sito do miski.
2. Posól rozgniecione ziemniaki, wbij do środka żółtka, a następnie wsypuj po trochu mąkę. Powstanie gładkie, nieco lepkie ciasto.
3. Wyłóż ciasto na dokładnie posypaną mąką deskę, a następnie zroluj je rękoma w podłużny kształt przypominający kiełbaskę, o grubości około 1cm. Pokrój na kawałki o długości o koło 2cm.
4. Nadziej każdy kawałek na widelec i delikatnie naciskając kciukiem, zdejmij go z widelca na deskę. Zęby widelca powinny zostawić rowki z jednej strony gnocchi.
5. Zagotuj wodę lub bulion w dużym garnku i wrzuć część gnocchi. Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię, następnie gotuj przez kolejnych 50-60sekund. Przełóż je za pomocą łyżki durszlakowej do dużej miski. Trzymaj je w cieple, póki nie ugotujesz pozostałych gnocchi.
6. Gotuj fasolkę szparagową w garnku osolonej wody, aż będzie miękka, następnie dokładnie odcedź.
7. Zmieszaj pesto i fasolkę szparagową i nałóż ją łyżką do miseczek. Na wierzch połóż gnocchi, skrop odrobiną oliwy z oliwek i przybierz porwanymi liśćmi bazylii. Podawaj z naczyniem z utartym parmezanem albo posyp od razu gnocchi sosem. Obydwa sposoby dają przepyszny smak.

ENGLISH:
A few days ago we received a package from my parents and my boyfriend parents with Easter decorations and gifts. I was really lucky as I was given a really nice jewellery and 4 books with different cuisines. First of all, I marked the recipes I want to use and then, I decided to start straightaway! Gnocchi was my first choice, as I have wanted to do it for a long time. And now, I had a chance and it was really tasty, but too much work for me. Anyway, I made double portion so some parts of mixture lays in the freezer for the next time. Enjoy!

 [translated from: "Łatwa Kuchnia Włoska" - Aldo Zili]
Ingredients for 4 portions as main course or 8 as starter:
1kg of potatoes
2 egg yolks
200g of flour
1l of water or chicken stock, to boil
500g of green beans
1 portion of green pesto
salt
olive and basil leaves
grated parmesan

1. Cook unpeeled tomatoes in a big pot with boiling water (add the salt) for 30minuts until tender. Strain out and leave for a moment, until they are not too hot to keep it in hands. Peel them, and then mash them.
2. Add salt, egg yolks and flour slowly and using your hands knead the mixture. It supposed to be smooth but a little tacky.
3. Put the mixture on the chopping block on which there is flour. Roll the mixture until it's oblong with 1cm thickness (looking like a sausage) and then cut it into 2cm wide parts.
4. Put the fork on each part and using your hand make the stripped prints on the one side of gnocchi. 
5. Boil water or chicken stock in a large pot and add the part. Cook until it surfaces and then for the next 50-60 seconds. Put them into a bowl and cook the rest.
6. Cook green beans in the separate pot until tender and then strain out. 
7. Mix the pesto with green beans and put it into bowls. Put gnocchi on it, pour it with olive and add basil leaves. Put the grated parmesan in a separate bowl or put it straightaway on the gnocchis. Both ways result in delicious taste.

2 komentarze:

  1. Milo jest dostawac takie prezenty. Gnocchi wygladaja pieknie w tym zielonym towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się :) Szczególnie, że uwielbiam kuchnię włoską!

    OdpowiedzUsuń