Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

czwartek, 14 czerwca 2012

Jajka sadzone z papryką i pomidorami / Fried eggs with red pepper and tomatoes.



Jeśli żyjecie pod jednym dachem z osobą, która uwielbia jajka, paprykę i czosnek, to ten przepis jest idealny dla was! Prawdę mówiąc, nie wyobrażam sobie tygodnie bez któregoś z tych składników. Osobiście, ja raczej nie jem jajek, dlatego że często miewam bóle żołądka po tym, ale mój chłopak.. On to po prostu je uwielbia więc czasem muszę (a raczej lubię..) zrobić coś specialnie dla niego.
Mimo wszystko, jak dla mnie to ten przepis jest naprawdę interesujący i smanczy (oraz prosty, ale to już od zawsze wiadomo). Więc jeśli nie macie pomysłu na śniadanie, to spróbujcie tego! :)

ENGLISH:
If you live in the same flat with a person who adores eggs, red peppers, tomatoes and garlic, this recipe is ideal for you! To be honest, I can't imagine the week in which we don't eat either peppers, tomatoes or eggs. Personally, I don't eat eggs very often as I have stomachache after but my boyfriend.. He just loves it, so sometimes I have to (I mean I like..) prepare something for him with it. 
Anyway, I consider this recipe to be very appealing and tasty (and of course easy, as always by the way). So if you don't know what to prepare for breakfast- that's the perfect idea! Enjoy!

Źródło przepisu / Source of the recipe


Wpis bierze udział w: / Taking part in:
Kuchnia Bardzo Włoska 2012

Składniki na 4 porcje:
  • 2 czerwone lub zielone papryki, bez nasion pokrojone we wstążeczki (my baardzo lubimy paprykę więc w sumie daliśmy 2 na dwie porcje :D)
  • 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy extra virgin
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 4 pomidory, bez skórki, pokrojone w ćwiartki
  • 4 jajka
  • sól i pieprz

1. Na dużej patelni smażyć na oleju paprykę na średnim ogniu, mieszajać i odwracając, aż będzie miękka.
2. Dodać czosnek, a kiedy znacznie zmieniać kolor, wrzucić pomidory oraz trochę pieprzu i soli. Ogrzewać, aż pomidory będą miękkie.
3. Wbić jajka na patelnię bez mieszania ich, po czym lekko je posolić i smażyć, aż białko się zetnie. Podawać od razu.

ENGLISH:
Ingredients for 4 portions:
  • 2 red or green peppers, cut into ribbons (we adore red pepper so we used 2 peppers for 2 portions :D)
  • 3 tablespoons of vegetable oil or olive oil
  • 4 cloves of garlic, cut into slices
  • 4 tomatoes, peeled, cut into quarters.
  • 4 eggs
  • salt and pepper
1. In a large sauce pan, cook peppers on medium heat, stirring and turning round until soft.
2. Add garlic and when it changes its colour, add tomatoes and a bit of salt and pepper. Cook until  tomatoes are soft.
3. Add eggs without stirring, season them with salt and pepper and fry as long as egg whites won't be runny (but yolks will). Serve straightaway.

2 komentarze:

  1. Ja zyje pod jednym dachem z dwiema takimi osobami: Mezczyzna i... soba sama :) Chetnie bym wszamala takie jajka na sniadanie albo kolacje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam takie połączenia, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń