Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 24 czerwca 2012

Risotto z masłem i parmezanem / Parmesan and butter risotto

Tak, jak obiecałam, wrzucam przepis na risotto z masłem i parmezanem. Najprostsze jakie istnieje i według mnie o najbardziej intensywnym smaku. Lubicie prostotę tak jak ja?
Dzisiaj zapowiada się leniwy i spokojny dzień. Trochę brakuje mi tego planowania czasu, ciągłego biegu i nauki bez przerwy. Dni mi się dłużą, ale już niedługo mój tata przylatuje do nas, więc pozwiedzamy Szkocję i na pewno Wam pokażę efekty!
W międzyczasie zapraszam na risotto, którego przepis znalazłam w książce "Easy Italian: simple recipes for every occasion" (Maxine Clark)

ENGLISH:
As I promised, I add the recipe for pamesan and butter risotto. For me, it's the easiest option but full of tastiness, even more insense than any other risotto I've ever eaten. Do you like simplicity as I do?
Today, it's calm and lazy day. I think I miss planing my time, studying and no having time to be bored. These days are really long for me, but thankfully, my dad's coming to Scotland in few weeks so there will be so much time to visit different places. And of course, I'll show you results!
In the meantime I invite you for a risotto that I found in the book "Easy Italian: simple recipes for every occasion" (Maxine Clark)



Dzisiaj stworzyłam stronę na facebooku dla tego bloga. Jeśli chcecie odwiedzić to kliknijcie:
Today, I created a pan page on facebook for Polish Foodie. If you like to visit it, just click: 

Wpis bierze udział w: / Taking part in:
Kuchnia Bardzo Włoska 2012

Składniki na 4-6 porcji:
  • ok 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 150g niesolonego masła
  • 1 cebula, dobrze pokrojona
  • 500g ryżu do risotto (najlepiej carnaroli)
  • 150ml wytrawnego białego wina
  • 100g świeżo startego parmezanu
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz.

Wlej bulion do garnka i pozwól aby podgrzewał się na małym ogniu. Rozpuść połowę masła (czyli 75g) na patelni i dodaj cebulę. Smaż przez 10 minut, do momentu w którym cebula będzie miękka i złocista, ale nie brązowa. Dodaj ryż i mieszaj przez pewien czas, aby się uprażył. Dodaj wino i zagotuj aż wyparuje. To zredukuje smak surowego alkoholu.

Zacznij dodawać bulion, po jednej dużej chochli za każdym razem, mieszając aż prawie wszystko zostanie wchłonięte przez ryż. Risotto powinno być na małym ogniu podczas gotowania, ale nie można dopuścić do tego by ryż był zupełnie suchy- dodawaj więcej bulionu jeśli potrzeba. Kontynuuj aż ryż będzie miękki i kremowy, ale ziarna wciąż zwięzłe. To powinno zająć 15-20 minut, w zależności od tego, jakiego ryżu używasz.

Spróbuj i przypraw solą i pieprzem, a następnie dodaj pozostałą część masła i cały parmezan, wymieszaj. Przykryj całość na kilka minut, tak aby risotto mogło się zmieszać z serem, który ma się stopić. Podawaj od razu.
Możesz dodać trochę bulionu na sam koniec, na chwilę przed podaniem, ale nie pozwól by to spowodowało, że ryż będzie papkowaty.


ENGLISH:
  • about 1.5 litres hot chicken stock of vegetable stock
  • 150g unsalted butter
  • 1 onion, finely chopped
  • 500g risotto rice, preferably carnaroli
  • 150ml dry white wine
  • 100g freshly grated Parmesan cheese
  • sea salt and freshly ground black pepper.
Put the stock in a saucepan and keep it at a gentle simmer. Melt half the butter in a large, heavy saucepan and add the onion. Cook gently for 10 minutes until soft, golden and translucent but not browned. Add the rice and stir until well coated with the butter and heated through. Pour in the wine and boil hard until it has reduced and almost disappeared. This will remove the taste of raw alcohol.

Begin adding the stock, a large ladle at a time, stirring gently until each ladle has been almost absorbed by the rice. The risotto should be kept at a bare simmer throughout cooking, so don't let the rice dry out - add more stock as necessary. Continue until the rice is tender and creamy, but the grains still firm. (This should take 15-20 minutes depending on the type of rice used - check the packet instructions.)

Taste and season well with salt and pepper, then stir in the remaining butter and all the Parmesan. Cover and let rest for a couple of minutes so the risotto can relax and the cheese melt, then serve immediately. You may like to add a little more stock just before you serve, but don't let the risotto wait around too long or the rice will turn mushy.

11 komentarzy:

  1. piękne zdjęcie.
    i rissotto. tak, rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  2. także uwielbiam prostotę, czasem mniej składników daje dużo lepszy smak! Przy następnej wizycie w markecie poszukam ryżu do risotto - szczerze? jeszcze go nigdy sama nie przygotowałam :)

    Z niecierpliwością czekam na fotorelację ze zwiedzania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę? musisz konieczcie spróbować! :) i poszukaj ryżu arborio, łatwiej go znaleźć i też jest do risotto.
      Pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. prostota najlepiej smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bo często proste rzeczy są najsmaczniejsze. Uwielbiam risotto a Twoje wygląda pięknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. A podoba mi się, takiej wersji risotto jeszcze nie spotkałam :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też wcześniej o nim bym nie pomyślała, ale dobrze że na nie trafiłam, bo jest naprawdę super! :)

      Usuń