Są dni, kiedy szkocka pogoda daje mi się we znaki bardziej niż zwykle. Wtedy najchętniej schowałabym się pod kocem z książką w ręku i kubkiem zielonej herbaty. Zamknęłabym się w świecie liter, słów i zdań, a ocknęła gdy już słońce zacznie przyjemnie nagrzewać twarz i motywować do pracy. Niestety, życie w Szkocji nie jest aż tak przyjemne i z powodu braku słońca musimy znaleźć sposób na chęć do życia. Ja zaczynam takie popołudnie od pożywnej i smacznej zupy kremu z dyni butternut i pomidorami, posypanej prażonymi migdałami. Nawet jeśli nie poprawi humoru, to przynajmniej przyjemnie rozgrzeje organizm.
Butternut squash and tomato soup
(przepis pochodzi z książki Normy Miller "Soups: Simple and Easy Recipes for Soup-Making Machines" z moimi modyfikacjami ze względu na brak takiej maszyny)
Składniki na 2-4 porcje:
- 1 cebula
- 400g dyni typu butternut
- 1 średni ziemniak
- 6 pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- garść liści bazylii (opcjonalnie)
- 2 łyżki tomato puree
- szczypta cukru
- 700ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- garść płatków migdałów
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę, a następnie usuwamy z dyni wszystkie pestki i skórkę. Usuwamy skórkę z ziemniaka i wszystkie warzywa kroimy w kostkę (razem z pomidorami).
W garnku rozgrzewamy oliwę na dnie, dodajemy cebulę i czekamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy warzywa, bulion i zostawiamy na ok. pół godziny (aż wszystkie warzywa będą miękkie). Przyprawiamy, dodajemy tomato puree, szczyptę cukru a następnie blendujemy. Podajemy z prażonymi migdałami lub liśćmi bazylii. Smacznego!
mmm to musi być pyszne :) chętnie bym podkradła miseczkę !:)
OdpowiedzUsuńBrzmi super! Uwielbiam takie zupy :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na pierwsze polskie profesjonalne forum kulinarne w Wielkiej Brytanii :) Stwórzmy miejsce gdzie będziemy się dzielili naszymi doświadczeniami kulinarnymi w UK :)
OdpowiedzUsuńAdres forum http://kulinarnie.forumup.co.uk/
lubię takie rozgrzewające zupy, bardzo lubię! :)
OdpowiedzUsuńWygląda supersmakowicie!
OdpowiedzUsuń