Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 13 lutego 2013

Chili con carne


Już za niecałą godzinę walentynki! Czym w tym roku zachwycicie swoją drugą połówkę? Zapewniam Was, że jeśli lubicie pikantne potrawy to chili con carne na pewno Wam zasmakuje... i pobudzi ;) Bardzo proste w wykonaniu i bardzo ostre, więc bez dużej lampki czerwonego wina się po prostu nie obejdzie!
My jutro postanawiamy pójść na łatwiznę i wybrać się do jednej z nowych restauracji w mieście z kuchnią południowo-afrykańską i portugalską. Jako, że moja wiedza w tej dziedzinie jest nikła, to każdy pretekst jest dobry, żeby się "podszkolić" ;)
Tymczasem zapraszam na moje chili con carne.


Chili con carne
Wersja na 4-6 porcji

- 400g mięsa mielonego
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka krojonych pomidorów (ew. 6 świeżych pomidorów w sezonie)
- duża cebula
- 2 czerwone papryki
- 2 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- pieprz cayenne
- sól, pieprz
- łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Rozgrzewamy olej na dość dużej i wysokiej patelni i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gdy oba składniki będą już miękkie dodajemy mięso mielone i smażymy często mieszając, aż nabierze brązowego koloru. Dodajemy kolejno pomidory z puszki, fasolę i kukurydzę, mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut, aż pomidory się rozpadną. W międzyczasie kroimy papryczkę chili na drobne kawałki, a czerwone papryki w kostkę i dodajemy. Paprykę możemy dodać wcześniej, jeśli wolimy ją w wersji miękkiej (ja lubię jak wciąż mi "chrupie" pod zębami). Dusimy przez kolejne 5 minut, a następnie próbujemy i doprawiamy: pieprzem cayenne, solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym.
Podajemy z ryżem lub z nachos.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. ubóstwiam takie jedzenie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam dania kuchni meksykanskiej :) wyglada bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń