Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 5 lutego 2013

Chorizo Carbonara and Catalan Market Salad


Nie od dzisiaj wiadomo, że S. uwielbiam chorizo, makaron i sałatki z pomarańczą, a ja nowości. Wertując "15 minute meals" Jamiego trafiłam na coś, co nadawało się na "ucztę". Carbonarę chyba każdy już gdzieś próbował, ale z chorizo? I to jeszcze nie z makaronem spaghetti tylko z penne? Na to mógł wpaść tylko Jamie. Im częściej zaglądam do jego przepisów, tym bardziej przekonuję się, że go uwielbiam. Za naturalność, nowe wersje starych przepisów i całkiem zdrowe jedzenie. Jeśli okaże się, że w telewizji leci akurat program z nim, to założę się, że nie ma takiej siły która sprawi, że go nie obejrzę. To uzależnia ;)

Sałatka Catalan Market:
25g orzeszków pinii
1 czerwona cykoria (zastąpiłam mieszanką innych sałat i kapust :D)
1 zielona cykoria
2 klementynki (zdecydowanie za mało, 2 pomarańcze były w sam raz)
100g świeżego młodego szpinaku
4 gałązki świeżej mięty
45g sera Manchego
2 łyżki sherry vinegar
2 łyżki oliwy ekstra virgin
1 łyżeczka miodu

Chorizo Carbonara:
320g makaronu penne,
70g chorizo,
1-2 świeżych papryczek chilli,
2 gałązki świeżego rozmarynu (nigdzie nie udało mi się go znaleźć, więc użyłam suszonego),
oliwa z oliwek,
4 ząbki czosnku,
1 duże jajko,
1 cytryna,
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (0% tłuszczu)

Przygotuj wszystkie składniki, wstaw cały czajnik wody, wyciągnij dużą patelnię i postaw ją na średnim ogniu, postaw duży garnek z pokrywką na dużym ogniu.

Zacznij gotować:
Na początku należy uprażyć orzeszki pinii na patelni. Zajmie to kilka minut i ważne jest, aby nie zapomnieć o częstym mieszaniu. Następnie, do garnka z gorącą i osoloną wodą wrzuć makaron i gotuj pod przykrywką zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrój drobno cykorie i umieść liście w misce, w której będziesz podawać sałatkę. Obierz i drobno pokrój klementynki, dodaj do miski razem ze szpinakiem i listkami mięty. Zetrzyj troszkę sera i pomieszaj z gorącymi orzeszkami, dorzuć do reszty składników. Patelnię odstaw z powrotem na kuchence zmniejszając ogień do średniego.

W szklance zrób dressing z octu, oliwy i miodu, i w razie potrzeby przypraw, a następnie odłóż na bok. Dokładnie pokrój na plasterki chorizo, chilli i liście rozmarynu i wrzuć na patelnię. Dodaj 1 łyżeczkę oliwy i szczyptę pieprzu, a następnie przepuszczone przez praskę ząbki czosnku i wszystko razem wymieszaj.

W małej misce ubij jajko, dodaj sok z cytryny i resztę drobno startego sera, ciągle mieszając. Odcedź makaron ale zostaw ok. szklanki wody (może się przydać przy rozrzedzaniu sosu). Wrzuć makaron na patelnię z chorizo, zredukuj ogień do zera, dodaj sos (ew. wodę) i dokładnie wymieszaj po przyprawieniu.
Podawaj z sałatką.
Smacznego!

Salad
25g pine nuts, 1 red chicory, 1 green chicory, 2 clementines, 100g baby spinach, 4 sprigs of fresh mint, 45 Manchego cheese,  2 tbsp sherry vinegar, 2 tbsp extra virgin olive oil, 1 tsp runny honey

Pasta
320 dried penne, 70g chorizo, 1 - 2 fresh red chilli, 2 sprigs of fresh rosemary, olive oil, 4 cloves of garlic, 1 large egg, 1 a lemon, 2 heaped tbsp. fat-free natural yoghurt

Ingredient out. Kettle boiled. Large frying pan, medium heat. Large lidded pan, high heat.

Start cooking
Toast the pine nuts in the frying pan for a few minutes, tossing often. Put the pasta into the lidded pan, cover with boiling salted water and cook according to packet instructions. Finely slice the stalk ends of the chicory and click apart the upper leaves into a serving bowl. Peel and finely slice the clementines, add to the bowl with the baby spinach, then pick over the mint leaves. Shave over a tiny bit of Manchego and scatter with the hot nuts, returning the frying pan to a medium heat.

In a cup, make your dressing with the vinegar, extra virgin olive oil and honey, then season to taste and put aside. Finely slice the chorizo, chilli and rosemary leaves and put into the frying pan with 1 teaspoon of olive oil and a pinch of pepper, then squash in the unpeeled garlic through a garlic crusher and move everything around until lightly golden.

Beat the egg, lemon juice, yoghurt and remaining finely grated Manchego together in a bowl. Drain the pasta, reserving a cupful of the starchy cooking water. Toss the pasta into the chorizo pan, remove from heat and mix well with the creamy sauce, loosening with a splash of cooking water, if needed, then season to taste. Dress and toss the salad, then serve with the pasta.

4 komentarze:

  1. same smakołyki:) uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne połączenie smaków! Gratuluję smacznego obiadu, w dodatku ślicznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. sałatka wygląda oszałamiająco! a makaron z chorizo uwielbiam
    ps. zrobiłam serduszka! dzięki za natchnienie :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma za co, cała przyjemność po mojej stronie! :)

      Usuń