Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 29 marca 2013

Spicy mushroom and broccoli noodles


Chciałabym, żeby nadeszła już prawdziwa wiosna. Żeby te biedne przebiśniegi i krokusy mogły już rozkwitnąć, i żeby całą Szkocję pokryły żonkile. Poranne bieganie stałoby się wtedy przyjemniejsze, w szczególności że w planie mam zamiar opracować idealną trasę na.. 10km!
Razem z wiosną czas na wiosenne potrawy, zdrowe, pełne warzyw i bycie w końcu fit. Czas leci nieubłaganie, czerwiec co raz bliżej więc trzeba opracować plan działania.

Idę zagłębiać się w tajemnice zdrowego odżywiania, a tymczasem zostawiam Was z łatwą alternatywą chińskich take-away. Obiecuję, że będzie lepsze niż to co zwykle jadacie (;

Moja mała rada: jeśli chcecie dodać potrawie uroku, nie dosypujcie chilli na oślep tylko dlatego że będzie wyglądać ładnie na zdjęciach. U mnie zabawa skończyła się na prawie litrze mleka i nieco wypalonej buzi :P


Spicy mushroom and broccoli noodles
wg. "Goodfood: 101 Easy student dinners"

Składniki na 2 porcje:
750ml bulionu warzywnego
2 gniazda makaronu
1 brokuł, pokrojony na mniejsze części
1 łyżka oleju sezamowego
250g grzybów typu pieczarki lub shiitake, pokrojone na plastry
1 -2 ząbków czosnku, pokrojone na plastry
pół łyżeczki suszonych chilli
4 dymki, cienko pokrojone
2 łyżki sosu hoisin
garść nerkowców

1. Zagotuj bulion i dodaj makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, a na 4 minuty przed końcem dodaj brokuł. Odcedź, ale zostaw około pół szklanki bulionu.
2. Rozgrzej olej na patelni, dodaj pieczarki i nieustannie mieszaj przez ok. 2 minuty. Dodaj czosnek, chilli i większość dymek. Podsmażaj przez kolejną minutę, dodaj makaron i brokuł. Dodaj 3 łyżki bulionu i sos hoisin, wymieszaj dokładnie i zostaw na ogniu na ok. minutę.
3. Podawaj posypane nerkowcami i resztą dymek. Możesz skropić olejem jeśli masz ochotę.
Smacznego! (;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz