Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 26 lipca 2013

Chicken and couscous salad

Lubię mieć gości i w pewnym sensie rozpieszczać ich potrawami. Zawsze staram się wykombinować coś, co zachwyci ich podniebienia, a i ja przy okazji dostanę swego rodzaju ocenę, czy smakowało, co można by ulepszyć lub usłyszę najzwyklejsze 'dziękuję'. Często wyszukuję specjalne przepisy na takie okazje, przygotowuję się i z przyjemnością spędzam czas w kuchni, bo czuję, że zostanę doceniona. Co zrobić, gdy twój gość postanawia nawet nie podziękować za jedzenie które mu się zrobiło nie raz, a kilka razy z rzędu? No właśnie, takie pytanie dręczy mnie już od kilku dni..

Wracając do potrawy, sałatka z kurczakiem i kuskusem to chyba najbardziej niedopasowana nazwa potrawy z jaką spotkałam się w ostatnim czasie w książkach kucharskich. Chciałoby się krzyknąć, że ten marynowany kurczak w stylu indyjskim, a kuskus z granatem, sokiem z cytryny i świeżymi ziołami to coś więcej niż zwykła sałatka. To niebo w gębię! Pełne aromatów i różnych smaków, zarówno bardzo indyjskie jak i orzeźwiające. Do tego bardzo proste w przygotowaniu. Ja jestem na tak, a Wy? ;)


Chicken and couscous salad
Z książki '150 perfect salad recipes' autorstwa Alice Storey.

Składniki na 4 osoby: 
4 piersi z kurczaka (ja użyłam 3 przekrojonych na dwie części wzdłuż)
300g kaszy kuskus
400ml bulionu drobiowego
1 owoc granatu
sok i miąższ z jednej pomarańczy
mały pęczek świeżej kolendry i mięty

Marynata:
2 łyżki pasty curry (tikka masala)
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny

Zacznij od zrobienia marynaty, połącz pastę curry, jogurt i oliwę w jednym naczyniu. Włóż kurczaka do naczynia (ale nie metalowego), obtocz dokładnie w połowie marynaty i odstaw na przynajmniej godzinę.
Następnie dodaj kuskus do miski, wlej gorący bulion, dokładnie przykryj i odstaw na 8 minut.
W międzyczasie, przekrój granat na pół i wyciągnij nasionka (najlepszym sposobem jest zrobienie kilku nacięć w okolicach nasion, a następnie za pomocą uderzeń w skórkę nasiona powinny ładnie wypadać). Dodaj do kuskusu razem z miąższem i sokiem z jednej pomarańczy.
Wyciągnij kurczaka z marynaty, ale zachowaj ją, następnie przełóż na folię do pieczenia. Piecz przez ok. 6-7 minut w 190 stopniach, a następnie grilluj przez około dwie minuty. Przykryj folią i odstaw na 5 minut.
Następnie posiekaj świeże zioła, ale zostaw kilka do ozdoby. Następnie można pokroić kurczaka na kawałki, ale nie trzeba. Rozłóż kaszę na talerzach, następnie półóż kurczaka. Rozmieszaj resztkę marynaty z sokiem z cytryny i delikatnie polej. Ozdób ziołami i podawaj.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Salatka apetyczna, ciekawi mnie tylko, czemu tytul jest po angielsku, a post po polsku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda znakomicie, ale faktycznie nie nazwałabym tego dania sałatką :)

    OdpowiedzUsuń