Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 3 września 2013

Rocket, pear and pecorino salad


Sierpień minął mi zdecydowanie za szybko. Urlop w Polsce, później natłok pracy i takim sposobem mamy wrzesień! Lada moment zacznie się jesień, która zdecydowanie jest moją ulubioną kulinarną porą roku. Lubię zupy, ciepłe potrawy z ryżem czy makaronem, crumble czy jesienne granole i ciasta. Póki co wciąż mamy lato w Szkocji i miejmy nadzieję, że poza coraz krótszymi dniami chłód nie przyjdzie aż tak szybko ;)

Dzisiejsza sałatka to coś idealnego na jeszcze ciepłe dni, jest orzeźwiająca, lekka i można ją zarówno zjeść jako lekki lunch, ale także poleciłabym ją jako dodatek do domowych burgerów czy dodatek do grillowanego mięsa z kurczaka czy indyka. Obecnie testuję książkę '150 perfect salad recipes' Alice Storey i przyznam się że póki co to jestem mile zaskoczona (w szczególności że udało mi się ją znaleźć na wyprzedaży za 1.5 funta). Tymczasem zapraszam na sałatkę! (;


Rocket, pear and pecorino salad
'150 perfect salad recipes' Alice Storey
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki na 4 porcje (jako danie główne):
250g rukoli
2-3 gruszki
75g sera pecorino startego na plasterki

Dressing:
1 łyżeczka musztardy dijon
2 łyżki octu jabłkowego (ew. biały balsamiczny)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Zaczynamy od wymieszania dokładnie składników na dressing i dodania soli i/lub pieprzu wg upodobania. Kładziemy umytą rukolę do dużej miski, kroimy gruszki na kawałki, dodajemy. Wlewamy dressing i mieszamy wszystko delikatnie. Część plasterków sera pecorino dodajemy do sałatki a część zużywamy do dekoracji.
Podajemy jako lekki lunch, dodatek do burgerów czy mięsa.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. smakowita:) podoba mi się to połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super dresing, aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń